نگاهي گذرا به زندگينامهي رهبر6

ساخت وبلاگ

محول شدن ماموريت‌هاي متعدد از سوي امام
آيت‌الله خامنه‌اي در دوران هشت‌ساله‌ي رياست جمهوري خود، همچون سالهاي پس از پيروزي انقلاب يکي از نزديکان، مشاوران و افراد مورد وثوق امام خميني بود. به همين دليل در موارد متعددي امام خميني مأموريتهايي فراتر از وظايف رياست جمهوري به ايشان محول نمودند و يا پيشنهادهاي وي را در موضوعات مختلف ‌پذيرفتند. در 15 فروردين 1362 تمشيت امور ارتش و سپاه را به آيت‌الله خامنه‌اي واگذار کردند[233] . در اول آبان 1362 ايشان را مأمور پيگيري مطالبات ايران از امريکا و ساير کشورها کرد[234] . در اول آذر همين سال با پيشنهاد آيت‌الله خامنه‌اي در مورد تشکيل اداره‌ي حفاظت اطلاعات ارتش موافقت نمود[235] . در 9 دي 1362 ايشان را مأمور بررسي مجدد لايحه‌ي تعريزات کرد[236] . امام در 23 بهمن 1367 آيت‌الله خامنه‌اي را مأمور نمود از اعضاي شوراي‌عالي قضايي دعوت کند تا در جلسه‌ي سران سه‌قوه شرکت کرده و طرحهاي خود را در زمينه‌ي تقسيم کار براي اداره‌ي بهتر آن شورا مطرح نمايند[237] . در نهايت نيز با طرح مورد بررسي در جلسه‌ي سران سه‌قوه موافقت نمود[238] . در 19 اسفند 1367 نيز در نامه‌اي او را مسئول رسيدگي به مشکلات عراقيهاي مقيم ايران کرد[239] .

 حضور در شوراي بازنگري قانون اساسي
امام خميني در حکمي در 4 ارديبهشت 1368 خطاب به حضرت آيت‌الله خامنه‌اي هيئتي متشکل از بيست نفر از جمله آيت‌الله خامنه‌اي را تعيين نمودند تا به همراه پنج نفر از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به انتخاب مجلس شوراي اسلامي، شوراي بازنگري قانون اساسي را تشکيل داده و به اصلاح، بازنگري و تکميل قانون اساسي در موضوعات پنج‌گانه بپردازند[240] . پس از تشکيل شوراي مذکور آيت‌الله مشکيني به عنوان رئيس و آيت‌الله خامنه‌اي و اکبر هاشمي رفسنجاني به عنوان نايب رئيس اول و دوم شورا انتخاب شدند[241] . شورا در طول چهل و يک جلسه در مورد پنج موضوع اصلي: شرايط رهبري، تمرکز در قواي مجريه و قضائيه، تمرکز در مديريت صدا و سيما، چگونگي بازنگري احتمالي قانون اساسي در آينده و تعداد نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بحث و بررسي و تصميم‌گيري نمود[242] . اين جلسات تا پس از رحلت امام خميني ادامه داشت.

4.3. دوران رهبري
در 14 خرداد 1368، در حالي که مردم و مسئولان آماده‌ي تشييع و تدفين پيکر پاک امام خميني (ره) بودند در جلسه‌اي با حضور مسؤولان کشوري و لشکري، آيت‌الله‌ خامنه‌اي، رئيس جمهور، وصيت‌نامه‌ي سياسي ـ الهي امام خميني (ره) را قرائت کرد. مجلس خبرگان رهبري عصر همان روز تشکيل جلسه داد تا رهبر يا شوراي رهبري جديد براي نظام جمهوري اسلامي را انتخاب کند. مطابق اصل 107 قانون اساسي مصوب سال 1358، انتخاب رهبري بر عهده نمايندگان مجلس خبرگان قرار دارد[243] . در بحث رهبري شورايي يا فردي، اکثريت اعضاي مجلس خبرگان به رهبري شورايي رأي نداد و آنگاه که بحث از مصداق رهبري براي رأي‌گيري به ميان آمد و نام آيت‌الله خامنه‌اي مطرح شد. برخي از نمايندگان که از نظر امام خميني مبني بر صلاحيت آيت‌الله خامنه‌اي براي رهبري نظام پس از رحلت امام که در جلسات متعددي در حضور سران قوا و نخست‌وزير و حاج سيد احمد خميني ابراز کرده بودند اطلاع اجمالي داشتند خواستار توضيح شاهدان آن شدند. دو نفر از شاهدان نقل امام خميني که خود عضو مجلس خبرگان بودند استناد اين نظر به امام را تأييد کردند. همچنين گفته ديگري از امام مبني بر شايستگي آيت‌الله خامنه‌اي براي رهبري که در جريان سفر اخير ايشان به چين و کره شمالي ابراز کرده‌ بودند نيز در آن جلسه با واسطه نقل شد. در پي آن رأي‌گيري به عمل آمد و اکثريت قاطع نمايندگان مجلس خبرگان با توجه به نظر امام راحل و صلاحيت‌هاي ديني، علمي و سياسي آيت‌الله خامنه‌اي، معظم‌له را به رهبري نظام جمهوري اسلامي انتخاب کردند. [244] آيت‌الله خامنه‌اي خود به اين موضوع اشاره کرده، مي‌گويند تا زماني که موضوع انتخاب را متعَين ندانستم از پذيرش آن مقام امتناع مي‌کردم[245] . پس از بازنگري در قانون اساسي و انجام همه‌پرسي، مجلس خبرگان رهبري يک بار ديگر براسا قانون اساسي جديد در مورد رهبري معظم‌له رأي‌گيري کرد و اکثريت قاطع مجدداً معظم‌له را به رهبري نظام انتخاب کردند.

برخي زمينه‌هاي اصلي نظر امام راحل بر رهبري آيت‌الله خامنه‌اي عبارتند از: مبارزه طولاني‌مدت براي تحقق حکومت اسلامي، اعتقاد راسخ و روشن به انقلاب اسلامي و نظام جمهوري اسلامي، بيش از يک دهه فعاليتهاي همه‌جانبه‌ي سياسي، اجرايي و فرهنگي براي استقرار نظام جمهوري اسلامي، روشن‌بيني ديني، تسلط علمي بر مباني ديني، سلوک فردي و اجتماعي، زهد و پارسايي، استناد نمود. امام خميني (ره) به مناسبتهاي گوناگون شايستگيها، تعهد و خدمتگزاري آيت‌الله خامنه‌اي در راه خدمت به نظام جمهوري اسلامي را مورد تأييد قرار داده بودند.

امام خميني تاريخ‌ 7 تير 1360 در بخشي از پيام‌شان به مناسبت ترور آيت‌الله خامنه‌اي فرموده‌اند: «اکنون دشمنان انقلاب با سوء قصد به شما که از سلاله‌ي رسول اکرم و خاندان حسين‌بن‌علي هستيد و جرمي جز خدمت به اسلام و کشور اسلامي نداريد و سربازي فدارکار در جبهه‌ي جنگ و معلمي آموزنده در محراب و خطيبي توانا در جمعه و جماعات و راهنمايي دلسوز در صحنه‌ي انقلاب مي‌باشيد، ميزان تفکر سياسي خود و طرف‌داري از خلق و مخالف با ستمگران را به ثبت رسانديد. اينان با سوء‌قصد به شما عواطف ميليونها انسان متعهد را در سراسر کشور بلکه جهان جريحه‌دار نمودند. اينان آن‌قدر از بينش سياسي بي‌نصيب‌اند که بي‌درنگ پس از سخنان شما در مجلس و جمعه و پيشگاه ملت به اين جنايت دست زدند و به کسي سوء قصد کردند که آواي دعوت او به صلاح و سداد در گوش مسلمين جهان طنين‌انداز است ... من به شما خامنه‌اي عزيز، تبريک مي‌گويم که در جبهه‌هاي نبرد با لباس سربازي و در پشت جبهه با لباس روحاني به اين ملت مظلوم خدمت نموده و از خداوند تعالي سلامت شما را براي ادامه‌ي خدمت به اسلام و مسلمين خواستارم» [246] . در تاريخ 8 شهريور 1365 به افراد و رجال سياسي توصيه کردند که در گفتارشان به جاي عيب‌جويي دائمي، مثل آيت‌الله خامنه‌اي باشند که هميشه همه را نصيحت مي‌کند و خدماتش را به رخ مردم نمي‌کشد[247] . در تاريخ 21 دي 1366 در پاسخ به نامه آيت‌الله خامنه‌اي در مورد ولايت مطلقه فقيه، در بخشي از نامه نوشتند: «اينجانب که از سال‌هاي قبل از انقلاب با جناب‌عالي ارتباط نزديک داشته‌ام و همان ارتباط بحمدالله تعالي تاکنون باقي است، جناب‌عالي را يکي از بازوهاي تواناي جمهوري اسلامي مي‌دانم و شما را چون برادري آشنا به مسائل فقهي و متعهد به آن هستيد و از مباني فقهي مربوط به ولايت مطلقه فقيه جداً جانبداري مي‌کنيد، مي‌دانم و در بين دوستان و متعهدان به اسلام و مباني اسلامي از جمله افراد نادري هستيد که چون خورشيد، روشني مي‌دهيد» [248] .

حجت‌الاسلام والمسلمين سيداحمد خميني، نزديکترين فرد به امام خميني که مشاور و مورد وثوق کامل ايشان بود، نقل کرده که امام در پي سفر خارجي آيت‌الله خامنه‌اي گفتند: «الحق ايشان شايستگي رهبري را دارند» [249] . زهرا مصطفوي، دختر امام خميني (ره) بيان کرده که آنگاه که از امام درباره‌ي رهبري آينده نظام پرسيده است ايشان از آيت‌الله خامنه‌اي نام بردند و آنگاه که از مقام علمي آيت‌الله خامنه‌اي سؤال کرده است ايشان اجتهاد آيت‌الله خامنه‌اي را تأييد کرده‌اند[250] . آيت‌الله هاشمي رفسنجاني نيز نقل کرده که زماني که امام درصدد عزل آيت‌الله منتظري از رهبري آينده بودند در جلسه‌اي که با حضور سران سه‌قوه، نخست‌وزير (ميرحسين موسوي) و حاج سيد احمد خميني در محضر امام تشکيل شده بود در مورد جانشين رهبري بحث شد ايشان از آيت‌الله خامنه‌اي براي رهبري آينده نظام نام بردند. وي همچنين بيان داشته که در جلسه خصوصي خود با امام راحل نسبت به وضع رهبري در آينده ابراز نگراني کرده است و امام در پاسخ با اشاره به آيت‌الله خامنه‌اي فرموده‌اند: «شما در بن بست نخواهيد بود، چنين فردي در ميان شما هست. چرا خودتان نمي‌دانيد؟»[251] .

بدون ترديد مقطع زماني انتخاب حضرت آيت‌الله خامنه‌اي به رهبري نظام داراي اهميت و حساسيت ويژه‌اي بوده است. برخي نگراني‌ها که در پي بيماري امام خميني قدس سره بوجود آمده بود عبارت بودند از:
1- مديريت کشور در دوره‌ي پس از امام خميني[252] .
2- ناتمام بودن اصلاح و بازنگري قانون اساسي
3- نگراني از حمله يا تحريکات نظامي عراق، امريکا و منافقين؛ با توجه به نقض مکرر آتش‌بس توسط عراق و تبليغات وسيع براي پيروز قلمداد کردن خود در جنگ.
4 ـ ادامه‌ي بحران ناشي از توطئه‌ي انتشار کتاب آيات شيطاني در حوزه‌ي سياست خارجي و صدور حکم امام خميني مبني بر ارتداد سلمان رشدي نويسنده‌ي آنکه با واکنش سرسختانه‌ي کشورهاي غربي مواجه شد[253]

اما آنچه همه نگراني‌ها را به اميد تبديل کرد عبارت‌ بودند از:
1- انتخاب آيت‌الله خامنه‌اي به مقام رهبري که در کوتاه‌ترين زمان روي داد.
2- تشييع و وداع ميليوني و بي‌نظير مردم با امام خميني (ره) و شکل گرفتن بزرگ‌ترين تشييع و وداع با يک رهبر مردمي که همچون طوفان عظيمي احتمال هرگون توطئه دشمن را منتفي کرد.
3- تأييد و بيعت مسؤولان ارشد نظام و نهادهاي مختلف کشور، بيت امام، مراجع تقليد و علما از جمله آيات عظام اراکي، مرعشي نجفي، آيت‌الله ميرزا هاشم آملي، آيت‌الله العظمي گلپايگاني و آيت‌الله مشکيني، نخبگان، شخصيت‌هاي حوزوي و دانشگاهي، خانواده‌هاي شهدا و اقشار مختلف مردم
4ـ حاج سيداحمد خميني ساعاتي پس از انتخاب حضرت آيت‌الله خامنه‌اي به رهبري با ارسال پيام تبريکي به ايشان اظهار داشت: «حضرت امام بارها از جنابعالي به عنوان مجتهد مسلم و نيز بهترين فرد براي رهبري نظام اسلامي‌مان نام مي‌بردند. من و تمامي اعضاي بيت امام از حضرات آيات خبرگان محترم صميمانه تشکر مي‌نماييم؛ چرا که معتقديم روح امام عزيزمان از اين انتخاب شاد و آرام شده است. من بار ديگر چون برادري کوچک اوامر آن ولي فقيه را بر خود لازم‌الاجرا مي‌دانم» [255] .
5- بيعت وسيع و گسترده اين پيام را به همراه خود داشت که جانشين امام خميني، در حوزه‌ي نظر و عمل، اعتقاد راسخ به راه و تفکر امام دارد و آن را با تمام توان استمرار خواهد بخشيد. اين بيعت‌ها به صورت حضوري، شرکت در راهپيماييها، انتشار اطلاعيه و پيام تبريک و امضاي طومار ما بعد آن انجام شد[256] . «کاروانهاي ميثاق با امام و بيعت با رهبري» در آستانه‌ي چهلمين روز ارتحال امام خميني از سراسر کشور به راه افتاد[257] و «مانورهاي بيعت با رهبري» در برخي مناطق مرزي و استراتژيک کشور[258] و نيز برگزاري «سمينارهاي ميثاق با امام، بيعت با رهبري» شکل گرفت[259] . بيعت با آيت‌الله خامنه‌اي، ماهها بعد استمرار يافت و به جهانيان ثابت کرد که ايران با رهبري آيت‌الله خامنه‌اي همچنان پرچمدار امت اسلامي است.
6- مواضع صريح و مکرر آيت‌الله خامنه‌اي مبني بر تداوم راه امام و حفظ وحدت و ايجاد اعتماد متقابل بين مردم و رهبري و پافشاري بر حفظ اصول ديني، شرع و فقه اسلامي، حمايت بي‌دريغ از مستضعفان و محرومان و قشرهاي پايين جامعه و ايجاد وحدت و همبستگي با ملتهاي مظلوم و عزت بخشيدن به اسلام و ملتهاي مسلمان و مرعوب نشدن از تهديدات قدرتهاي جهاني. آيت‌الله خامنه‌اي از امام خميني به عنوان «ريشه‌ي شجره‌ي طيبه‌ي انقلاب» ياد کردند و اعلام کردند: ما راه خود را بر اساس راه امام (ره) ادامه خواهيم داد» [260]

آشنايي با اسلحه دراگونوف...
ما را در سایت آشنايي با اسلحه دراگونوف دنبال می کنید

برچسب : نگاهی گذرا به نظریه,نگاهي گذرا به نظريه ولايت فقيه,نگاهی گذرا به ازبکستان,نگاهی گذرا به,نگاهی گذرا به بسیج و بسیجی,نگاهی گذرا به تخت سلیمان,نگاهی گذرا به تاریخ ایران,نگاهی گذرا به شهرستان اهر,نگاهی گذرا به هلیکوپترهای آینده,نگاهی گذرا به گناهان کبیره, نویسنده : 7rezaebrahimi7 بازدید : 89 تاريخ : سه شنبه 11 آبان 1395 ساعت: 1:51